Alkimija telesa,  NARAVNI NASVETI

Priprave na pomladni detox

 

Verjetno že vsi vemo, da je pomladni čas idealen na razna razstrupljanja …

Ampak ne vemo pa vsi, da oslabljen organizem ni primeren, da se ga razstruplja, saj lahko to povzroči več škode kot koristi.

Zato je treba v tako početje “po pameti”.

 

Prvo pravilo detoxa

Ko se odločimo za razstrupjanje / detox, moramo res sami pri sebi vedeti, ali smo dovolj pri močeh za tako zahtevno opravilo našega telesa.

Oslabljen organizem, namreč, ni dovolj močan, da bi poskrbel za dovolj in pravilno odvajanje toksinov iz telesa.

Zato je pomembno, da je telo vedno močno, kar pomeni, da ga najprej okrepimo, nato se šele odločimo za detox.

 

Oslabljeno telo toksinov ne more dovolj hitro in močno odplakovati iz telesa, zato se toksini ne odstranijo, temveč lahko tavajo po telesu in povzročijo ponovno zastrupitev, kar čutimo kot simptome detoxa:

 • glavoboli
 • slabo počutje
 • vrtoglavice
 • megla v glavi
 • nemoč, padec energije
 • bolečine v mišicah
 • itd.

 

Ko začutimo te znake, pomeni, da telo ni sposobno toliko odvajati iz telesa, kolikor se proizvede toksinov, ki so pripravljeni, da zapustijo telo. Tej toksini so sedaj v obtoku in če naši prečiščevalni organi ne zmorejo toliko dela, da bi vse te odpadne snovi odstranili iz telesa, se slednje spet nalagajo po raznih sistemih v našem organizmu.

 

Torej, prvo pravilo je, da naše telo okrepimo, da čistilni sistemi v telesu delujejo čim bolj optimalno (ledvice, jetra, pljuča, limfni sistem, prebavni sistem itd.), ker bo telo le tako sposobno odstraniti vse toksine, ki so se nabrali skozi čas.

 

Če sistemi v telesu ali le en sistem ne deluje, kot bi moral, razstrupljanje ne bo uspešno in se bomo počutili še veliko slabše. Zato vedno začnemo z zdravim načinom življenja, ki bo okrepil telo celostno, saj le tako lahko uspešno poskrbimo tudi za detox.

 

Kako začeti?

Ko je telo okrepljeno, pa tudi, ko še ni, je pomembno, da iz našega jedilnika odstranimo živila, ki zelo obremenjujejo celoten sistem.

Ta živila, če jih uživamo, moramo uporabljati res zmerno, ali pa jih popolnoma odstraniti, saj jih naše telo ne potrebuje za preživetje – so bolj razvada kot kaj drugega – raje izberimo bolj zdrave alternative.

 

Vsaj v času detoxa pa jih popolnoma odstranimo:

 • alkohol
 • kava
 • bela moka
 • bel sladkor
 • mleko in mlečni izdelki
 • pretirana uporaba soli
 • pravi čaj

 

Lahko tudi naredimo kuro, da smo nekaj časa brez rdečega mesa, ki nas lahko precej zakisa.

 

Seveda so detoxi odsvetovani nosečnicam in doječim materam, kot tudi ljudem z oslabljenim imunskim sistemom, ker telo ni dovolj močno, da bi lahko opravilo tako zahtevne procese, pri nosečnicah pa lahko z detoxom celo poškodujemo plod.

 

Nežno razstrupljanje

Če si želimo začeti bolj nežno, ne potrebujemo veliko: odstranimo vse zgornje in se lotimo delnega posta.

Lahko odstranjujemo postopoma, ker bo morda za nekoga prehudo, če bi kar odrezal pri načinu prehranjevanja, in bi se telo na začetku uprlo. Vendar tudi to ni nič hudega, treba je vztrajati, da se telo privadi na drugačen režim.

Če se lotimo delnega posta, počasi zmanjšujemo čas, ki ga v dnevu namenimo prehranjevanju.

Za začetek lahko začnemo pri 12. urah (to pomeni, da si določimo 12h v dnevu in jemo le znotraj tega časa, ostalo le pijemo toplo vodo). Nato počasi ta čar prehranjevanja zmanjšujemo: na 10h, na 8h, če pa gremo na manj, moramo biti malo bolj pozorni, da se ne izčrpamo preveč. Poznalo se bo tudi na teži.

Seveda, kot vse druge spremembe, ki jih uvedemo v naše življenje, je pomembno razumeti sebe in videti svoje omejitve, sploh pa se pred tem posvetovati s svojim zdravnikom.

 

Zdaj pa konkretno – naravno in počasi

Kako se lotimo razstrupljanja, istočasno pa krepimo svoje telo?

 

Prehrana

Najprej odstranimo vse zgornje, ki naš sistem le obremenjuje.

Nato v svojo prehrano dodamo več:

 • zelenjave
 • sadja
 • fermentiranih živil (kislo zelje, kombucha, kimchi, kefir …)
 • zdravih maščob (namakani oreščki in semenke, olivno olje, avokado, losos …) – vendar v tem času ne pretiravamo, raje malo manj
 • grenčine (regrat, radič …)
 • zelene alge

 

Lahko si umislimo zelene smutije ali sokove (sicer ne na tešče, lahko pa za malico).

Pijemo veliko tople/mlačne vode (nikakor ne mrzle!), v katero lahko občasno dodamo par kapljic limone ali ščepec soli.

Zvečer, če še nismo na delnem postu, si privoščimo le zelenjavno juho, ki se bo hitro prebavila in ne bo zakisala našega telesa. Tako bomo dali telesu dovolj možnosti in bo imelo energijo, da se bo razstrupljalo, ne pa, da bo vso energijo porabilo za prebavljanje.

 

 

 

Žvrkljanje

Zelo proiporočam tudi žvrkljanje kokosovega olja takoj zjutraj, pred umivanjem zob.

Žličko kosovega olja/masti damo v usta in žvrkljamo nekje 20 min. Med tem časom postorimo druge jutranje stvari, saj nas žvrkljanje pri tem ne ovira. Nato izpljunemo v smeti ter skrbno speremo usta in okrog ust s toplo vodo in milom. Umijemo zobe in tako smo se z žvrkljanjem in umivanjem rešili precej toksinov, ki so se čez noč nabrali v ustih, grlu, požiralniku in tudi v želodcu, če smo dovolj pridno žvrkljali.

 

Limfa

Pomembno je, da je naša limfa pretočna in ne stoji, saj le tako pomaga pri odplakovanju toksinov iz telesa.

Zato je skrajnega pomena, da se vsak dan gibamo, da nismo ves dan v sedečem položaju, da se razgibamo in predihamo.

Lahko si kdaj privoščimo tudi limfno drenažo, ki bo zelo koristila našemu telesu, lahko pa se tudi sami naučimo vaj, kako jo spodbuditi.

Sploh pa si lahko privoščimo suho krtačenje telesa, ki bo skupaj s hladnim tušem lepo pognalo našo limfo.

 

Prebavni encimi

Če čutimo, da nam obroki predolgo ostajajo v želodcu, da se nam spahuje, imamo bolečine v tem predelu, nas tišči …, je velika verjetnost, da naša slinavka/vranica ne proizvaja dovolj encimov za razgradno hrane in da je naš pH želodca po vsej verjetnosti neprimeren.

Nič ne bo narobe, če pomagamo našim prebavnim organom s tem, da naredimo kuro s prebavnimi encimi. Jemljemo jih pred ali med obrokom, lahko pa vzamemo tudi po hrani, če prej pozabimo.

 

Preslična kopel

Ste že kdaj preizkusili kopel z njivsko preslico?

Njeni učinki vam bodo res koristili, saj taka kopel čisti jetra in ledvice, nas tonificira, odplakuje toksine in še marsikaj …

 

Kako jo pripravimo:

 1. Veliko pest preslice namakamo čez noč v 3l vode
 2. Naslednji dan to kuhamo 40 min (če želimo narediti kopel le 1x na teden) ali vsakič 20 min (če želimo narediti 2 dni zapored)
 3. Precedimo v kad, dolijemo toplo vodo, da lahko še stopimo vanjo in gremo celi v kad (pomembno je, da je toliko vode, da vsaj prekrije ledvice)
 4. Namakamo se 20 min, se oblečemo in gremo v posteljo, da se spotimo

 

Ni primerna pri težavah s srcem, visokem pritisku, krčnih žilah … oz. lahko poskusimo manj časa.

 

Dober spanec

Pri detoxu je ključen tudi počitek telesa, da se slednje ustrezno regenerira in razstruplja. Pozno popoldne je čas, da prenehamo z delom in začnemo počasi zaključevati vse aktivnosti ter se sproščati.

Lahko si prviščimo kopel, umirjen sprehod, dihalne vaje, meditacijo … glavno, da telo in um sprostimo do te mere, da zvečer z lahkoto zaspimo in se ponoči ne zbujamo.

Pomembno je tudi, da si zvečer ne privoščimo obilnih obrokov, ampak (če že) le kakšno zelenjavno juhico brez mesa in žitaric, saj bomo zaradi neobremenjevanja prebavnega sistema veliko boljše spali.

 

Delni post

Sama prisegam na delni post, ki mojemu telesu takoj povrne energijo in moč, ki se drugače ves čas vrtita okoli prebavljanja hrane. To pa ne pomeni hiranje, nikakor ne, ampak primerno prehranjevanje, ki dovoli, da se telo regenerira delje časa, ne le ponoči. S tem spodbudimo samozdravljenje. Čutili pa bomo več energije in volje, sčasoma pa telo tudi ne bo več hrepenelo po hrani ob vseh mogočih urah. Uredi se tudi krvni sladkor in s tem naše hrepenenje po določeni vrsti hrane (npr. sladkih živilih).

Pred pričetkom se posvetujte s svojim zdravnikom, saj lahko delni post vpliva na procese v telesu, za katere le vaš zdravnik ve, da se pri vas dogajajo in morda tega ne bo priporočil.

 

 

Toliko zaenkrat glede detoxa /razstrupljanja, ki je primerno ravno za ta čas. Vabim vas, drage bralke, da se prijavite v brezplačno Fb skupino Sem luna, sem sonce, kjer se bomo v kratkem lotili izziva pomladnega prehranjevanja. Toplo vabljene, da se pridružite TUKAJ.

 

Za konec pa bi rada samo še poudarila, kako je pomembno, da smo ob detoxu v dobri fizični kondiciji, zato le poskrbimo za dobro počutje preden pričnemo z razstrupljanjem telesa.

 

Lepo pomlad vsem,

 

Brigita

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raziskovalka starodavnih ter novodobnih modrosti in znanj, ustvarjalka celostne harmonije skozi holistične prijeme, ustanoviteljica energijske kvantne metode PureVibe Quantum healing in iskalka prave biti v sebi. Več o meni ...