5 elementov,  Branje obraza,  TKM

5 elementov in mi

Teorija petih elementov se po kitajski filozofiji uporablja za opisovanje interakcij in odnosov med pojavi, stvarmi, odnosi itd. Pet elementov – lesogenjzemljakovina in voda – naj bi bili temeljni elementi vsega v vesolju, med katerimi potekajo interakcije.

 

Vsak element ima svoje lastnosti in je povezan z različnimi aspekti narave, kot na primer z letnim časom, vremenskimi pojavi, smermi neba, časom v dnevu, barvami, okusom itd.
  • LES: pomlad, veter, vzhod, jutro, zelena, kislo
  • OGENJ: poletje, vročina, jug, dan, rdeča, grenko
  • ZEMLJA: ob prehodih in pozno poletje, vlaga, center, popoldan, rumena, sladko
  • KOVINA: jesen, suho, zahod, večer, bela, pekoče
  • VODA: zima, mrzlo, sever, noč, črna, slano

 

Elementi so povezani tudi z našim telesom oz. to teorijo lahko preslikamo tudi na človeka in vse, kar obstaja v naravi. Znotraj nas pa vsak element tvori svoj sistem:

 

  • LES: jetra, žolčnik, kite, oči
  • OGENJ: srce, tanko črevo, žile, jezik
  • ZEMLJA: vranica, želodec, mišice, usta
  • KOVINA: pljuča, debelo črevo, koža, nos
  • VODA: ledvice, mehur, kosti, ušesa

 

 

Na primer, element lesa se v telesu kaže kot sistem Jeter, in znotraj tega sistema so žolčnik, kite, oči itd.). Če imamo na primer težavo z očmi, moramo preveriti ravnovesje elementa lesa in delovati na tem, da ta element ponovno pride v ravnovesje.
(Seveda so te tabele lahko veliko bolj razdelane in dopolnjene, vendar so tu navedene le za splošno razumevanje)

 

Med vsemi elementi pa obstajajo različne povezave. Vsi nekako vplivajo na vse. Zato moramo človeka gledati kot celoto, saj na primer neravnovesje enega elementa v telesu lahko sproži neravnovesja tudi v ostalih.

 

In skozi Teorijo 5 elementov gledamo tudi naš mikrokozmos, naš blueprint, našo osebnost.

 

Namreč, vsak od nas ima v sebi vseh 5 elementov, tako fizično (kot smo že videli zgoraj), kot tudi osebnostno. In vsak od nas ima svoje specifično razmerje teh elementov, ki nas dela tako posebne, unikatne.

 

Kaj to pomeni: to pomeni, da če ima nekdo v sebi največ energije OGNJA, se zelo rad druži, govori, je aktiven in nasmejan …. in taka oseba običajno ne potrebuje veliko samote. Če pa ima nekdo v sebi veliko KOVINE ali VODE, taka oseba bo pa potrebovala veliko časa zase in ji vsakodnevno druženje (kot je to pri Ognju, ki ga nujno potrebuje) sploh ne bo odgovarjalo.

 

Poanta je v tem, da nismo vsi za vse! Ne moremo vse nas spravljati v en kalup, ker vsak/a od nas ima svoj blueprint, ki s sabo nosi svoje značilnosti, sploh pa svoje potrebe! 

 

—-> In ko Ogenjšek potrebuje več druženja, je to njegova osnovna energija in jo seveda mora negovati.
—-> Če pa Kovina ali Vodica potrebujeta več časa zase, je to tudi njuna osnovna energija in jo ravno tako morata negovati.

 

To pomeni, da ne moremo obsojati ne sebe ne drugih, če ne mislimo, čustvujemo, delujemo na način, kot drugi ali na način, kot ga je družba določila kot “normalnega”, kot je pričakovano od naše okolice. Ker vsak od nas je individuum, ima svoje potrebe.
In če te potrebe potlačimo, jih ne izrazimo, se raje uklonimo okolici, da bomo sprejete, delujemo proti sebi!

 

Zato vedi, da si popolen/a tak/a, kot si! Morda imaš kakšen element v neravnovesju, morda vse, vendar to še ne pomeni, da ne smeš biti to, kar si.

 

Zato je potrebno le razumeti svojo osnovno energijo, svoje resnične potrebe in potem delovati skladno s tem. In skozi teorijo 5 elementov lahko dobimo jasen vpogled, kaj je naša esenca, to, kar resnično smo.

 

Poslušaj svoje srce in sledi mu. Nehajmo slediti pravilom družbe glede tega, kako naj razmišljamo, kako naj čustvujemo, kako naj se obnašamo…. baje osnovna pravila bontona poznamo vsi, glede svojih potreb, pa mora poskrbeti vsak/a zase.

 

Če želiš izvedeti, kako je pri tebi razporejenih teh 5 elementov, kateri je tvoj osnovni, ki ti daje ovir za to, kar v resnici si, te vabim, da se mi oglasiš za Branje obraza in energij TUKAJ.

 

 

Brigita

Raziskovalka starodavnih ter novodobnih modrosti in znanj, ustvarjalka celostne harmonije skozi holistične prijeme, ustanoviteljica energijske kvantne metode PureVibe Quantum healing in iskalka prave biti v sebi. Več o meni ...