5 elementov,  Branje obraza,  TKM,  Yin & Yang

Kaj je TKM – tradicionalna kitajska medicina?

TKM je starodavni sistem medicinskih praks, ki se na Kitajskem uporablja že tisoče let. V zahodnem svetu se še vedno uvršča med alternativne metode, čeprav vse več ljudi uporablja ta sistem redno in zelo uspešno. Med veje TKM spadajo npr. akupunktura, zeliščarstvo, tuina masaže, refleksna masaža stopal, branje obraza/osebnosti, uporaba mokše in ventuz, tai-chi itd.

 

TKM temelji na tem, da po telesu, po energetskih poteh, imenovanih meridijanih, teče energija, imenovana qi (izgovorjeno ČI). Če je pretok qi-ja po meridianih blokiran ali neuravnotežen, lahko pride do neravnovesja v telesu, do bolezni.
Vzroki za neravnovesje qi-a med drugim vključujejo:
 • zunanje sile, kot so veter, mraz ali vročina
 • notranje sile, kot so pretirana čustva veselja, jeze ali strahu
 • dejavnike življenjskega sloga, kot so slaba prehrana, premalo spanja, gibanja in počitka

 

 

Drugi pomemben koncept v TKM je koncept yin in yang.
Pri tem pristopu so vse stvari v naravi, vključno s človeškim telesom, umom, čustvi in duhom sestavljene iz nasprotnih si sil, imenovanih yin in yang. Zdravje naj bi bilo odvisno od njunega ravnovesja. TKM se osredotoča na ohranjanje ravnotežja yin-yang za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni.

 

Tretji koncept pa zajema teorijo 5 elementov.

Na podlagi opazovanj naravnega sveta so starodavni Kitajci prepoznavali nenehne vzorce preobrazbe in sprememb v vesolju. To so poimenovali teorija 5 elementov.
Teorija 5 elementov se je razvila iz preučevanja različnih procesov, funkcij in pojavov narave. Teorija trdi, da se snovi lahko razdelijo na enega od petih osnovnih elementov: les, ogenj, voda, kovina in zemlja, ki vsebujejo svoje posebne značilnosti in lastnosti.

 

 

ZA KAJ SE UPORABLJA TKM?

 

Specialisti in zdravniki TKM lahko za vzpostavitev ravnovesja qi in yin-yang uporabijo več vrst zdravljenja:
 • akupunkturo, ki uporablja tanke kovinske igle, nameščene vzdolž telesnih meridianov
 • akupresuro, ki z rokami ali prsti uporablja neposreden pritisk na točke vzdolž telesnih meridianov, ušes in podplatov
 • kitajska zelišča, kombinacije zelišč, korenin, praškov, ki pomagajo obnoviti ravnovesje v telesu
 • ventuze, kjer topel zrak v steklenih kozarcih ustvari vakuum na določenih delih telesa, da bi spodbudili qi
 • prehranjevalni režim, hrana pomaga obnoviti yin-yang ravnovesje v telesu in se naslanja na teorijo 5 elementov
 • masaža (tui na) na določenih predelih telesa ali vzdolž telesnih meridianov
 • moxa (mokša), kjer se z zeliščno palčko segreva določene dele telesa
 • qi gong, ki uporablja gibanje, tehnike dihanja in meditacijo
 • duhovna veja 9 star Ki in branje obraza glede osebnosti in diagnostike na osnovi 5 eelmentov

 

KJE POMAGA TKM?

 

TKM je celostni pristop, ki temelji na uravnovešanju telesa, uma in duha glede na stanje posameznika. Določeni principi veljajo za vse enako, pri določenih neravnovesjih pa je potrebno upoštevati, kaj je pri posamezniku v neravnovesju in točno tiste dele ponovno harmonizirati skozi razne metode uravnavanja pretoka qi-ja, ravnovesja yin-yang in skozi teorijo 5 elementov.

 

Na primer, v zahodni medicinski praksi se lahko kateri koli dve osebi s podobno težavo (na primer sinuzitis) zdravita s standardnim antibiotičnim postopkom. V TKM bi lahko vsaka oseba s sinuzitisom prejela čisto drugačno zdravljenje za to isto težavo, saj je to odvisno od posameznikovega stanja.

 

Če imate težave, se lahko naročite na TKM CELOSTNO SVETOVANJE, kjer narediva celotno diagnistilo in ugotoviva, kje so vzroki za težave. Prejmete personaliziran protokol za vzspotavljanje ponovnega balasna ter navodila in vaje za doma. Več informacij in prijave TUKAJ ali na info@nullpure-vibration.com.

 

 

Brigita

 

 

Raziskovalka starodavnih ter novodobnih modrosti in znanj, ustvarjalka celostne harmonije skozi holistične prijeme, ustanoviteljica energijske kvantne metode PureVibe Quantum healing in iskalka prave biti v sebi. Več o meni ...